1.01.2008

Google Language Tools - Çevirmeniniz

Yaptığınız arama bilmediğiniz dillerde sonuçlar veriyorsa Google'ın dil araçlarından faydalanabilirsiniz. Google daha çevirebildiği diller listesine Türkçeyi eklememiş olsa da web sayfalarının bildiğiniz bir diğer dile çevrilmesini sağlayabilirsiniz.
Bunun için Google iki seçenek sunuyor.
Bunlardan ilki arama sonuçlarındaki bir web sayfasını doğrudan çevirmek.
Ama bunun için aramanızı çevrilmesini istediğiniz dile ait Google sitesinden (örneğin İngilizce için google.com, Almanca için google.de) yapmalısınız. Çıkan sonuçlarda farklı dilde olan sonuçların yanındaki "Bu sayfayı çevir" bağlantısına tıkladığınızda Google hedef sayfanızdaki metinleri çevirmeye çalışacaktır. Metinlerin grafik olarak girildiği veya Flash ve benzeri eklentilerle verildiği sitelerde ise ne yazık ki bu hizmetten yararlamlamıyor. Çevrilen sayfada üst kısımda ise orijinal web sayfasını yeni bir tarayıcı penceresinde açmanızı, arama sonuçlarına geri dönmenizi veya bu üst kısmı kaldırmanızı sağlayan bağlantıları bulabilirsiniz.

Bunun dışında www.google.com/language_tools adresine girerek. Google'ın bütün dil araçlarına tek bir sayfadan ulaşabilirsiniz, örneğin birkaç kelimenin karşılıklarını öğrenmek istiyorsanız bunları "Translate" kısmındaki metin penceresine girip alttaki açılır listeden kaynak ve hedef dilleri belirleyip "Translate" düğmesine basmanız yeterli. Burada Google'ın kısa metinleri de çevirmesini sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken metni kopyalayıp metin penceresine yapıştırdıktan sonra aynı şekilde hedef dili belirlemek.
Unutmamanız gereken ise bu otomatik çevirilerin sadece ham çeviriler olduğu. Yani önemli yerlerde kullanmadan önce mutlaka tekrar gözden geçirmelisiniz. Ama bu kadarı da çoğunlukla metnin işinize yarayan kısmını anlamanıza yetecektir.

Google dil araçlarını bilmediğiniz bir dille yazılmış e-postalarınızı tercüme ettirmek için de kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken yine sadece iletinizi kopyalayıp metin giriş kutucuğuna kopyalamak. Bu şekilde en azından iletinin ne hakkında olduğunu genel hatları ile öğrenmiş olursunuz.

Hiç yorum yok: