1.01.2008

Öğrenciler ve İnternet

İnternet, sınırlan oldukça geniş bir bilgi kaynağı ve özellikle son yıllarda öğrenciler ödevlen konusunda sıkça bilgisayar başına geçiyor. ,Gerek öğrencileri internetin zararlanndan korumak gerekse anne babalann içini rahatlatmak için ise dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Ödev ve araştırmalann internete bağlı kalınarak yapılması eğitimcilerin bir bölümü tarafından "teknolojik gereklere ve çağa ayak uydurma olarak değerlendiriliyor ve sakıncalı görülmüyor. Bir kısım eğitimciler ise gerektiği yerde teknolojinin nimetlerinden yararlanılmasını ancak sadece ınternet bilgisine dayalı öğrenmenin, çocuklan ve gençleri "kolaycılığa sevk edeceğini", araştırmaktan ve öğrenmek için emek sarfetmekten uzaklaştıracağını vurguluyor. Öğretmenlerin arasındaki bu ikiye ayrılış, veliler ve öğrenciler içinde de kendini gösteriyor. Bu tartışma daha uzun yıllar devam edecek gibi görünürken, önemle altı çizilen bir başka konu ise "internet güvenliği." Çocuklan ve gençleri ideolojik cephelerine çekmek isteyen, şiddeti aşılamaya çalışan, maddi ya da cinsel anlamda sömürmeyi amaçlayan, sigara uyuşturucu ve alkol kullanımına teşvik eden kışı veya gruplar, hazırladıklan zararlı içenktekı siteleri doğrudan kullanıma açmak yenne "gizlemeyi" tercih ediyor Arama motorunda öğrencilenn ödevlerle ilgili en çok araştırdıkları konulann arkasına gizlenen bu siteler, aranan bilgi kendisinde mevcutmuş gibi gösteriyor ve açıldığında bambaşka bir içenk öğrencileri karşılayabiliyor. Bir başka sakıncalı nokta ise e-posta adresleri ya da üyelikle hizmet veren bazı paylaşım siteleri aracılığıyla tanışılacak kişilerin, çocuklara ve gençlere önce dostane yaklaşarak sonra istediği yöne çekmesi. Çoğunlukla bu kişiler, internette gerçek bilgilerini gizleyip, kendini olduğundan farklı tanıtıyor.

Bilişim uzmanlan basit gibi görünen ancak öğrencileri internetin zararlanndan korunmayı sağlayacak şu adımlan öneriyor :

- İnternette sohbet ederken, mesaj göndenrken ya da mektuplaşırken adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız gibi kişisel bilgileri asla vermeyin.
- E-posta adresinizi, parolanızı ya da internet üzerinden yararlandığınız başka bir sitedeki kullanıcı adınızı ve parolanızı kimseye söylemeyin.
- İnternet üzerinden oyun oynamak ya da çocuklara ve gençlere yönelik çeşitli faaliyetlerde yer almak için ilgili sitenin fazlaca kişisel bilgiye ihtiyacı yoktur. Gereğinden fazla bilgi isteyen siteleri kullanmayın.
- Bazı insanlann internet ortamında kendılennı olduklanndan farklı tanıtabileceklerini unutmayın.
- İnternet aracılığıyla alışveriş yaparken, bankacılık işlemleri gerçekleştirirken, sitenin güvenli olup olmadığından emin olun.
- İnternetteki tartışmalara, kavgalara katılmayın. Bu amaçla sizinle bağlantı kuran kimselerden uzak durun.
- Farkında olmadan ya da bilmeyerek istenmeyen bir siteyi göriintülediyseniz, hemen geri tuşuyla çıkın ya da sayfayı tamamen kapatın.
- İnternette tanıştığınız kişilerle buluşmayın. Mutlaka buluşmak istiyorsanız, randevuya yalnız gitmeyin ve kesinlikle kafe, alışveriş merkezi gibi kalabalık yerleri tercih edin.
- Şaka yapmak amacıyla da olsa internette birilerini korkutmaktan, kandırmaktan, tehdit etmekten uzak durun. Sizi bu duruma düşürecek kimselerle iletişim kurmamaya çalışın.
- Eğer internet ortamında istenmeyen bir duruma kanşırsanız ya da bir tehlike, sorun doğacağını düşündüğünüz bir şey olursa mutlaka ailenize danışın, haber verin.

( 01 Ocak 2008 Cumhuriyet Gazetesi - Eğitim Eki )

Hiç yorum yok: